Ако не ядеш супа, ще те заболи корем!“: когато баба ти

...
Ако не ядеш супа, ще те заболи корем!“: когато баба ти
Коментари Харесай

6 мита, които витаят около супата: трябва ли детето да я яде

„ Ако не ядеш чорба, ще те заболи стомах! “: когато баба ти ти каже това, работата е сериозна. Чували сме го в нашето детство, повтаряме го и на нашите деца.

Естествено - щом хлапето обича чорба, няма нищо неприятно в това да му приготвяте постоянно – потребно е, само че не и непременно – в случай че не желае, не го насилвайте, просто вижте по какъв начин можете да разнообразите храненето му и отново да е скъпо за здравето му.

Много генерации майки трансформират детското ястие на чорба в надали не жизненоважна нужда още от началото на захранването, та до тийнейджърска възраст и по-късно, само че педиатърът Екатерина Потеряева отхвърля обосновано няколко мита за това ядене.

1. Ако не ядеш чорба, ще получиш гастрит

Гастритът, с който нормално плашат децата, е продължителен и, съгласно интернационалните протоколи за диагностиката му, главните аргументи са следните:

- Заразяване с бактерията Helicobacter Pylory.

- Рефлукс – изхвърляне на наличието на дванадесетопръстника в стомаха

- Честа приложимост на нестероидни противовъзпалителни препарати (например, аспирин).

- Екстремни стресови реакции.

- Консумация на алкохол (макар че тази причина няма отношение към децата).

Не се споделя нищо за това, че в случай че човек не яде супа/пържоли/сладолед и т. н. може да „ получи “ гастрит. Този мит евентуално произлиза от убеждението, че хроничния гастрит се развива поради погрешно хранене. Тази доктрина е била известна през 70-те, само че лекарите от дълго време не приказват за нея.

„ Традицията да се яде чорба постоянно е известна в страните, където повече от половината година е студено, а гъстата топла чорба дава сила и топлота “, разяснява гастроентерологът Елена Анциферова. „ Супата дава на организма и субстанции, които подтикват храносмилането и, несъмнено, доставят наслаждение.

От друга страна, месните бульони могат да бъдат извънредно нездравословни, тъй като в месото може да има рискови субстанции: антибиотици, хормони, стимулатори за растежа. Затова месото би трябвало да се сортира доста деликатно. “

Може и да минете изобщо без чорба, основното е детето да се хразни разнообразно – с белтъчини, зеленчуци и мазнини. Ако дребното не обича супии и бульони, не трябва да го насилвате да ги яде, тъй като отсъствието на чорба в менюто няма да повреди стомаха, нито ще докара до развиване на язва или гастрит.

2.  Ако не ядеш чорба, ще те боли стомах

За доста деца болките в корема са метод да избегнат храненето принудително. Ако кажат на майка си по време на обед, че ги боли стомах, тя евентуално ще ги накара да си легнат и да полежат малко. Но тя няма да постъпи по този начин, в случай че детето каже, че не желае да яде повече.

Това се назовава психосоматика – развиване на положение, имитиращо соматичните болки на фона на психотравмиращ фактор. Насилственото хранене, в което влизат и ангажиментите и храненето по време на филмче се явява подобен фактор.

Психолозите са уверени, че храненето насила е най-разпространеното принуждение над деца.

3 Детето би трябвало да яде чорба всеки ден

Можете да осигурите рационално хранене за детето и без да го карате да яде принудително, а дали ще яде чорба всеки ден или не, това зависи от питателните обичаи в фамилията.

В доста страни няма традиция за постоянно подготвяне на първото ядене, да вземем за пример в Щатите децата не ядат чорба нито всеки ден, нито дори през де, само че честотата на гастропатологията при тях е такава, както и в други страни, да речем в Русия, където постоянно се готвят боршове и разсоли.

Прочетете целия материал на страниците на Новите родители.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР